Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příbuzenstvo

2. 1. 2007

Mara stepní

Mara stepní se živí trávou, různými rostlinkami, plody, květy, semeny atd. Žije v travnatých a křovinatých oblastech v Jižní Americe, ale můžeme ji vidět skoro ve všech zoologických zahradách v ČR. Její tělo je dlouhé přibližně 80 cm a ocas zabírá necelou jednu třicetinu těla, čili měří necelé čtyři centimetry. Rodí průměrně dvě mláďata, zcela osrstěná jako u morčat. Březost trvá 77 - 90 dní. Dožívá se až 15-ti let.

Hrabe si dlouhé a hluboké nory, do kterých schovává i mladé. Žije v párech. Na předních nohách má 4 prsty a na zadních 3. Mary někdy vyskakují do vzduchu, aby lépe viděly do okolí. Zadní nohy jsou delší než přední.

.

ObrazekObrazek

Obrazek

.

Kapybara

Nevím proč, ale když jsem tohle zvíře viděla poprvé, naprosto mě zaujalo. Je takové zvláštní, celé jeho tělo a ty krátké nohy, prostě nádhera. Živí se trávou, výhonky, kůrou a vodními rostlinami. Žije okolo stojatých vod a blízko bažin v celé Jižní Americe, krom hor, pouští a trop. lesů. Délka jejího těla se pohybuje okolo jednoho metru a výška okolo 50 cm. Ocas nemá vůbec. Váží 27 - 79 kg. Je to tím pádem největší hlodavec na světě.Páření probíhá ve vodě! Samička je březí 5 měsíců, rodí 1 - 8 mláďat a ty se pak dožívají až 12 - ti let. Málokdo by to nejspíš řekl, ale je to výborný plavec a na jedno nadechnutí vydrží pod vodou až deset minut. Mezi prsty má plovací blány.

.

ObrazekObrazek

Obrazek

.

 Aguti azarův

Živí se bobulemi, kořínky, kůrou, malými rostlinkami, ale i hmyzem a malými obratlovci. Žije stejně jako mara stepní v křovinatých porostech a lesích a hrabe si nory. Volně žít ho najdete v Brazílii a v Peru, kde je loven pro maso. Měří něco kolem 30 cm a váží přibližně 9 kg. Samice je březí 3 měsíce a rodí jedno nebo dvě mladé, ti se pak dožívají až 20 - ti let.

.

ObrazekObrazek

Obrazek

.

Morče divoké

Má tmavě hnědou barvu. Živí se stejně jako morče domácí. Žije v travách a křoviscích, v norách nebo doupatech. Stejně jako aguti azarův žije v noci a přes den spí. Samička je březí kolem dvou měsíců, rodí průměrně 3 mláďata. Dožívá se až osmi let. Žije ve skupinkách v koloniích.

.

Obrazek

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA